Cacio e pepe: Bourdain

Wersja przygotowana w restauracji Roma Sparita dla Antony’ego Bourdaina.

Ugotować gotuj makaron tagliolini lub spaghetti (250g) w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić makaron na około trzy minuty przed pełnym ugotowaniem, zachowując 1½ szklanki wody po ugotowaniu makaronu.

W dużym rondlu podgrzać świeżo zmielony pieprz (1 łyżka), dodać masło (2 łyżki), a następnie dodać zachowaną wodę z makaronu.

Dodać makaron do rondla i gotować, aż będzie al dente, przy czym większość płynu powinna zostać wchłonięta.

Zdjąć rondel z ognia i wmieszać starty ser parmezan lub pecorino romano (210g).

Dla dodatkowego efektu danie można podać w misce z parmezanu. Rozprowadzić starty parmezan (100g) cienko na dnie nieprzywierającej patelni. Smażyć przez trzy minuty lub aż ser stanie się plastyczny. Za pomocą szpatułki zdjąć płat sera z patelni i uformować go, używając foremki do zapiekanek lub małej miski.

Składnik: makaron

Kuchnia: Włochy

Technika: gotowanie

Kategoria: d. główne