Linguine alla carbonara di salsiccia

Wersja Jamiego Olivera.
Składniki
] białe kiełbaski, 4 posiekane plasterki pancetty, 4 żółtka, 500g linguine, 100ml kremówki, 100g startego parmezanu, skórka z 1 cytryny, 1 posiekana gałązka natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa.

Roizkroić skórkę na kiełbaskach i wyjąć mięso. Uformować małe kulki i odłożyć na bok.

Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek oliwy. Usmażyć kulki na złotobrązowo, dodać pancettę i smażyć jeszcze przez kilka minut.

W międzyczasie ugotować linguine i odcedzić.

W misce ubić trzepaczką żółtka, kremówkę, połowę parmezanu, skórkę cytryny i natkę. Wmieszać makaron. Dodać kulki mięsne.

Posypać resztą parmezanu, przyprawić do smaku i skropić oliwą.

Składnik: jajka

Kuchnia: Włochy

Technika: gotowanie

Kategoria: d. główne

Na podstawie: Włoska wyprawa Jamiego